Waarom Club met smart zit te wachten op Buchanan

PHOTONEWS 10938823 046
PHOTONEWS 10938823 046 Foto: © Fve/Photo News

Club Brugge beleefde een enerverende zomer. Na een terughoudende start op de transfermarkt haalde de regerend landskampioen van België de ene na de andere nieuwe speler binnen. Ze deed zelfs al zaken met het oog op de tweede seizoenshelft. Tajon Buchanan komt dan over van het Amerikaanse New Engeland Revolution. Club Brugge en Philippe Clement zitten met smart te wachten op de komst van de talentvolle Canadees.

Sinds het vertrek van Krépin Diatta naar AS Monaco eerder dit kalenderjaar, is de rechtsbuitenpositie veelbesproken bij Club Brugge. Diatta was met zijn snelheid en diepgang van grote waarde voor het spel van Blauw-Zwart. De Senegalees liet met zijn vertrek een leegte achter bij Club, die niet gevuld kon worden door Tahith Chong. De Nederlander kwam met hoge verwachtingen op huurbasis over van Manchester United, maar die kon hij eigenlijk geen moment waarmaken. Na een teleurstellende paar maanden keerde hij van de zomer terug naar Engeland. Clement bleef met hetzelfde probleem achter, namelijk een tekort aan buitenspelers.

Eigenlijk had hij voor de rechts- en linksbuitenpositie alleen Noa Lang en Charles de Ketelaere tot zijn beschikking. Zij waren in het afgelopen seizoen niet weg te denken van de flanken. Het was echter een publiek geheim dat De Ketelaere liever vanuit het midden speelt. Dat bewees hij vorig seizoen onder meer in de titelwedstrijd tegen Anderlecht. Clement begon het seizoen nog wel met een klassieke spits, Bas Dost, maar na anderhalve competitiewedstrijd posteerde hij De Ketelaere toch weer in de punt. De coach besloot om een paar duels in een 3-5-2 opstelling te opereren, in afwachting van aanvallende versterking.

Die kwam er. Na mislukte pogingen bij Michel-Ange Balikwisha en Álex Collado presenteerde Club Kamal Sowah als topaankoop van de zomer. De Ghanees werd met negen miljoen euro de duurste aankoop in de clubhistorie. Dat bracht hoge verwachtingen met zich mee. Die kon hij bij zijn debuut tegen KV Oostende waarmaken, maar nadien werd duidelijk dat hij als rechtsbuiten niet het beste tot zijn recht komt. Een echt alternatief heeft Clement echter niet voor die positie, waardoor hij in de afgelopen wedstrijden toch weer met een 'echte' nummer 9 ging spelen (Dost). De Nederlander leverde weliswaar, maar voor Club is het natuurlijk zaak dat De Ketelaere op zijn beste positie speelt. Vooral in Europa kan dat de sleutel naar succes zijn.

Kamal Sowah beleefde een sterk debuut voor Club Brugge
Kamal Sowah maakte een sterke indruk bij zijn debuut, maar kon die lijn helaas niet doortrekken. (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)

Gelukkig voor Clement dient de oplossing zich binnenkort aan. Hoewel Club Brugge Tajon Buchanan het liefst afgelopen zomer al naar België haalde, komt hij 'pas' na de jaarwisseling. New Engeland Revolution wilde hem namelijk niet middenin het MLS-seizoen laten vertrekken. Buchanan bewijst waarom. Hij scoorde acht keer in 27 competitiewedstrijden en gaf ook al zes assists. Een flankspeler met rendement is wat ze bij Club Brugge heel graag zien. Met de aanstaande komst van Buchanan heeft Clement ook weer wat te kiezen op de flanken. In de thuiswedstrijd tegen Standard kwam de dunne spoeling helaas weer aan het licht. Lang staat al op vijf gele kaarten en moest het treffen met de Rouches dus aan zich voorbij laten gaan.

''Je ziet wel bij alle groten ploegen die heel competitief zijn en op drie fronten spelen dat ze de aanvallende jongens heel veel wisselen rond de zeventigste minuut. Dat hebben we door omstandigheden de voorbije drie maanden niet kunnen doen. Het is daarom belangrijk om Izquierdo stap voor stap naar een hoger niveau te krijgen, dat Buchanan er in januari bijkomt en alle jongeren verdere stappen zetten om naar het niveau van Noa en Charles (red: De Ketelaere) toe te groeien'', zei Clement in de aanloop naar Standard. Buchanan zal waarschijnlijk wat tijd nodig hebben om zijn nieuwe omgeving gewoon te maken, al dacht men dat ook bij Lang. Het zou een enorme meevaller zijn als Buchanan een vergelijkbare entree beleeft.

Met de Canadees in Brugge zal Sowah zich mogelijk ook wat meer op de positie van aanvallende middenvelder richten. De Ghanees heeft het weliswaar lastig in zijn eerste maanden als speler van Blauw-Zwart, maar dat hij de kwaliteiten heeft om de ploeg bij de hand te nemen, staat buiten kijf. Met Buchanan op de flank en Sowah wordt het aanvalsspel van Club ook weer net wat minder voorspelbaar. Vooral tijdens de wedstrijden in eigen land wordt dat erg belangrijk.

Tajon Buchanan komt in januari naar Club Brugge
Tajon Buchanan verruilt het Amerikaanse New Engeland Revolution in januari voor Blauw-Zwart. (Photo by FVE/Photo News)

Buchanan was in de nacht van vrijdag op zaterdag nog bijna op fenomenale wijze trefzeker voor Canada. Klik hier voor de beelden!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
1/10
Club Brugge
18:30
Sint-Truiden
zo
8/10
Standard Liège
13:30
Club Brugge
za
21/10
Kortrijk
16:00
Club Brugge
zo
29/10
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
5/11
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Gent 8 6 18
2 Union Saint-Gilloise 8 4 16
3 Club Brugge 8 13 15
4 Anderlecht 8 2 15
5 Antwerp 8 9 13
6 Genk 8 6 13
7 Sint-Truiden 8 1 12
Bekijk de hele stand