Waarom Club zo laat op gang komt op de transfermarkt

PHOTONEWS 10880302 009
PHOTONEWS 10880302 009 Foto: © Lucas Castel/Photo News

Door de enerverende Champions' play-offs en de ontwikkeling van spelers als Noa Lang, Charles de Ketelaere en Odilon Kossounou, was men haast vergeten dat Philippe Clement in het bezit was van een in 2022 aflopend contract. Zelfs de oefenmeester kon zich naar verluidt verheugen op interesse uit het buitenland. Club Brugge slaagde er uiteindelijk in om Clement met een nieuw contract voor onbepaalde duur op Jan Breydel te houden. Hij vroeg tijdens de gesprekken met Vincent Mannaert nadrukkelijk om versterkingen. Hoewel Mannaert aan zijn wens tegemoet kwam, is het nog altijd wachten op de eerste zomeraanwinst. Hoe kan dat?

Eerst verkopen

Club Brugge speelde op zondag 23 mei zijn laatste wedstrijd. Hoewel KRC Genk er met de zege vandoor ging, sloot Blauw-Zwart het seizoen met een goed gevoel af. Een aantal dagen eerder had het zich immers voor de tweede keer in successie gekroond tot landskampioen. De festiviteiten maakten echter al snel plaats voor de realiteit. Club Brugge maakte zich gereed voor een drukke transferzomer. Niet alleen is het de vraag of de club erin slaagt haar sterkhouders in Brugge te houden. Ook wil ze zich graag versterken. Maar voordat Club de portemonnee kan trekken, zal het een hoop aantal 'overbodige' spelers van de hand moeten én willen doen.

Het lijstje met namen die deze zomer mogen vertrekken, is lang. Van Michael Krmencik tot Thibault Vlietinck en van David Okereke tot Emmanuel Dennis. Club Brugge zal er echter zijn handen aan vol hebben om het lijstje af te werken. Spelers als Krmencik en Okereke maakten voor veel geld de overstap naar Jan Breydel, maar slaagden er geen moment in om de (hoge) verwachtingen waar te maken. Club Brugge zag hun marktwaarde in de afgelopen maanden flink dalen. De landskampioen wil weliswaar verkopen, maar hoopt er toch nog een mooie prijs aan over te houden. Dat blijkt misschien ook wel aan het feit dat ze vooralsnog niet wil luisteren naar de aanbiedingen van Sparta Praag en Slavia Praag voor Krmencik.

Miskopen in het recente verleden

Door de coronacrisis zijn veel clubs een stuk voorzichtiger met het uitgeven van hun centen. Dat geldt ook voor Club Brugge. Hoewel de club financieel op en top gezond is, dreunt de coronacrisis ook op Jan Breydel nog wel even na. In de afgelopen jaren trok Club Brugge heel makkelijk de portemonnee voor spelers die zich eigenlijk nog niet hadden bewezen op het hoogste niveau. Okereke en Krmencik, bijvoorbeeld. Zij kostten gezamenlijk bijna vijftien miljoen euro. Van dat bedrag zal Club, zoals hierboven al vermeld, niet veel meer terugzien. De miskopen, waarvan het lijstje nog aangevuld kan worden met namen als Kaveh Rezaei en Sofyan Amrabat, én de coronacrisis hebben ervoor gezorgd dat Blauw-Zwart niet zo makkelijk meer de portemonnee zal trekken.

Hoe begrijpelijk dat ook is, die houding zorgt er wel voor dat je spelers mis gaat lopen. Yerson Mosquera, bijvoorbeeld. Een maand geleden berichtten binnenlandse media dat Club goede papieren had om hem over te nemen van Atlético Nacional, maar vervolgens bleef het ijzig stil. Waarschijnlijk heeft de vraagprijs van de Colombiaanse topclub Blauw-Zwart afgeschrikt, met als gevolg dat Mosquera inmiddels al een nieuwe werkgever te pakken heeft. Hij tekende afgelopen week bij Wolverhampton, de nummer dertien (!) van het afgelopen seizoen in Engeland. Tegen het transfergeweld van de Engelse ploegen kan Club weliswaar niet op, maar in tegenstelling tot Wolverhampton is het wel actief in de Champions League. Maar goed, om de grootste talenten los te weken, moet je wel dokken. Het dossier Michel-Ange Balikwisha is daar eveneens een mooi voorbeeld van.

https://twitter.com/Wolves/status/1405510596230103050?s=20
Concurrentie moet vroeg pieken

Terwijl Club Brugge dus nog wacht op de eerste zomeraanwinst, lieten de achtervolgers al flink van zich horen. Zo sloeg KAA Gent vorige week met de komst van Gianni Bruno én Andrew Hjulsager twee vliegen in één klap en versterkte Anderlecht zich al met Lior Refaelov, Wesley Hoedt én Majeed Ashimeru. Ook Antwerp FC laat er geen misverstand over bestaan. De Great Old wil, evenals Anderlecht en Gent, de aanval op Club Brugge openen. Dat blijkt wel uit de verrichtingen op de transfermarkt. Zo kondigde Antwerp vrijdagavond de komst van Björn Engels aan.

Dat de concurrentie al flink van zich liet horen op de transfermarkt en Club Brugge niet, is eigenlijk niet eens zo heel gek. Terwijl de landskampioen al zeker is van minstens zes duels in de Champions League, moeten de achtervolgers zich via de voorrondes zien te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, Europa League en Conference League. De Jupiler Pro League start weliswaar al over een maand, maar afgelopen seizoen heeft bewezen dat een stroeve start niet fataal hoeft te zijn. In Europees verband is dat een ander verhaal. Ten opzichte van de concurrentie heeft Club de luxe dat het al zeker is van de groepsfase van een Europees toernooi. KRC Genk, Antwerp FC, Anderlecht én ook Gent moeten nog flink aan de bak. De Buffalo's komen zelfs al op 22 juli in actie in de tweede voorronde van de Conference League.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand