Zij kwamen in actie in het laatste Play-Off duel van Club

Club Brugge viert een treffer tegen Antwerp in 2019
Club Brugge viert een treffer tegen Antwerp in 2019 Foto: © Jan De Meuleneir/Photo News

De blik kan eindelijk op de Play-Offs. Club Brugge zegevierde afgelopen zondag met 4-2 tegen Royal Excelsior Mouscron en kan dus met een goed gevoel toewerken naar de start van Play-Off I. De laatste keer dat Blauw-Zwart een duel afwerkte in de Play-Offs, was op 19 mei 2019. Antwerp FC was toen de tegenstander. Hoe is het de hoofdrolspelers van die middag sindsdien vergaan?

Toen Ivan Leko op 1 juli 2017 in dienst trad bij Club Brugge, was zijn opdracht duidelijk: kampioen worden. Blauw-Zwart trok in 2016 voor de eerste keer sinds 2005 aan het langste eind, maar moest het seizoen erop zijn meerdere erkennen in rivaal Anderlecht. Dat mocht natuurlijk niet nog eens gebeuren. Leko slaagde erin een nieuwe opmars van Anderlecht te voorkomen en deed de landstitel doen terugkeren op Jan Breydel. Dat smaakte naar meer.

Het landskampioenschap had wel gevolgen. Zo trokken Anthony Limbombe en Abdoulay Diaby de deur op Jan Breydel definitief achter zich dicht, terwijl Lior Refaelov op huurbasis vertrok naar Antwerp FC. Tegenover hun vertrek stond de komst van onder anderen Kaveh Rezaei, Siebe Schrijvers en Arnaut Danjuma. Ook Mats Rits en Clinton Mata maakten de overstap naar de landskampioen. Op volle oorlogssterkte begon Club Brugge de strijd om titelprolongatie. Blauw-Zwart kwam uiteindelijk echter twee puntjes tekort. De 2-0 nederlaag tegen Standard op de voorlaatste speeldag van de Play-Offs kwam Leko duur te staan. Club greep naast het landskampioenschap, Leko vertrok.

Op zondag 19 mei stond de Kroaat voor de laatste keer langs de lijn als trainer van Blauw-Zwart. Hoe verging het de spelers die hij toen in actie liet komen?

Doelman

Ethan Horvath

Twee seizoenen geleden was de Amerikaan 'gewoon' nog basisspeler bij Club Brugge. Dat voelt inmiddels als een eeuwigheid geleden. Niet alleen omdat het alweer twee jaar geleden is, maar ook omdat Horvath nog maar nauwelijks in actie komt voor Blauw-Zwart. In het afgelopen en dit seizoen stond hij slechts drie keer onder de lat. De komst van Simon Mignolet in de zomer van 2019 heeft de situatie van Horvath volledig veranderd. De Amerikaan lijkt zijn laatste wedstrijd voor Club Brugge overigens al te hebben gespeeld. Zijn contract loopt deze zomer af en de koploper van België is niet van plan dat te verlengen. Ze lijkt de reservedoelman een transfervrije status te gunnen. Verdiend, want Horvath heeft zich altijd honderd procent ingezet voor de ploeg.

Eerder dit seizoen had hij nog een belangrijk aandeel in de 1-2 overwinning tegen Zenit in de groepsfase van de Champions League.

https://www.youtube.com/watch?v=WK8ixxQqZ6E

Achterhoede

Mats Rits

De middenvelder is hoogstwaarschijnlijk één van de drie spelers van dit elftal die in de eerstvolgende wedstrijd in de Play-Offs aan de aftrap staat. Tenzij Philippe Clement van plan is zijn basiself op een aantal posities te wijzigen... Die kans lijkt echter klein en als de coach het wel van plan is, zal dat waarschijnlijk niet ten koste gaan van Rits. De Antwerpenaar is nog meer dan in het afgelopen seizoen een belangrijke kracht op het middenveld. Het coronavirus hield hem onlangs een paar wedstrijden aan de kant, maar eenmaal hersteld, was hij vrijwel direct weer zeker van zijn plek. Vorig jaar brak Club Brugge Rits zijn contract nog open tot de zomer van 2024.

Saulo Decarli

De vraag waar de Zwitser momenteel actief is, zal jullie waarschijnlijk nog de meeste hoofdbrekens bezorgen. Na het seizoen 2018-2019, waarin hij slechts twaalf keer in actie kwam, vertrok Decarli naar het Duitse VFL Bochum. Sindsdien is hij niet meer verhuisd. Een groot succes is zijn periode bij de Duitse tweedeklasser overigens niet. Door een infectie kwam hij vooralsnog pas 26 keer in actie. Dit seizoen staat de teller op drie wedstrijden. VFL Bochum staat er overigens wel heel goed voor om met ingang van volgend seizoen zijn wedstrijden in de Bundesliga te spelen. Na 29 competitiewedstrijden staat Bochum met 57 punten bovenaan. De voorsprong op nummer twee Greuther Fürth, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft, bedraagt zes punten.

Stefano Denswil

Evenals Horvath en Rits nog steeds actief bij Club Brugge, alhoewel de Nederlander er wel even tussenuit is geweest. Na 4,5 jaar vertrok Dennis in de zomer van 2019 naar Bologna. In zijn eerste seizoen in Italië kwam de verdediger vaak aan spelen toe, maar zijn situatie veranderde in het najaar van 2020. Een basisplaats had hij niet meer. Denswil belandde op een zijspoor en ging in de winterstop op zoek naar een nieuwe werkgever. Club Brugge was op dat moment op zoek naar een vervanger van de vertrekkende Simon Deli, dus het duurde niet heel lang voordat Club en Denswil elkaar voor de tweede keer vonden. Denswil zijn tweede periode op Jan Breydel is vooralsnog echter geen succes. Een basisplaats bij de start van de Play-Offs lijkt er dan ook niet in te zitten.

Stefano Denswil tijdens Club Brugge-Genk
Stefano Denswil keerde in januari terug op Jan Breydel. In zijn tweede periode komt hij echter een stuk minder aan spelen toe. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

Middenveld

Krépin Diatta

Bij gebrek aan een scorende spits, moesten de doelpunten in de eerste seizoenshelft van de flanken komen. Noa Lang maakte er een aantal en ook Diatta was goed op dreef. Club Brugge hield afgelopen zomer eigenlijk rekening met een vertrek van de buitenspeler, maar zover kwam het dus niet. In tegenstelling tot Emmanuel Dennis kende Diatta wel een succesvolle eerste helft van het seizoen. Dat bleef niet onopgemerkt. Daags na zijn winnende treffer tegen KV Oostende maakte Diatta de overstap naar AS Monaco. De Fransen betaalden een kleine zeventien miljoen euro, waardoor hij na Wesley de duurste verkoop in de geschiedenis van Blauw-Zwart is.

Krépin Diatta na zijn treffer op Galatasaray
Krépin Diatta vertrok in januari naar AS Monaco. Hierboven viert hij een treffer tegen Galatasaray in de groepsfase van de Champions League. (Photo by Nico Vereecken/Photonews)
Marvelous Nakamba

Dat Club Brugge graag shopt in de Nederlandse Eredivisie, is een understatement. De ene aankoop pakt beter uit dan de andere. Zo gaat dat in het voetbal. Over Nakamba zullen er dubbele gevoelens bestaan. De middenvelder kon onder Leko op veel speeltijd rekenen en was als stofzuiger zeer nuttig voor het elftal. Nakamba kwam uiteindelijk 67 keer in actie voor Blauw-Zwart. Wat opvalt, is dat hij daarin geen enkele keer scoorde. In de zomer van 2019 vertrok hij naar Aston Villa. De manier waarop, zullen de meeste supporters hem waarschijnlijk nog altijd niet in dank afnemen. Club wilde in eerste instantie niet meewerken aan een transfer, waardoor Nakamba besloot om niet meer op te komen dagen. Hij kreeg uiteindelijk zijn zin. Momenteel houdt de middenvelder bij Aston Villa de bank warm.

Ruud Vormer

De aanvoerder. Men vraagt zich weleens af de tijd is aangebroken om na te denken over een vervanger, maar zijn statistieken bewijzen dat hij nog altijd van grote waarde is voor Club Brugge. Zo strooit hij ook dit seizoen met assists. Van het weekend publiceerden we een artikel met vijf belangrijke doelpunten die Blauw-Zwart op weg naar de Play-Offs hielpen. Toeval of niet, Vormer bereidde twee treffers voor. Zoals het er momenteel naar uitziet, wordt Vormer binnenkort voor de vierde keer landskampioen met Club Brugge.

Hans Vanaken

Het hart van het elftal dat in mei 2019 aantrad tegen Antwerp FC, toont veel gelijkenissen met de ploeg die het binnenkort waarschijnlijk opneemt tegen de Great Old. Het moet namelijk wel heel gek lopen, willen Vormer en Vanaken dan niet in actie komen. Laatstgenoemde is ook dit seizoen niet uit de basiself van Clement weg te denken. Misschien is hij wat minder aanwezig dan in de voorgaande seizoenen, waarin hij twee keer de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen, maar zijn statistieken nog altijd uitstekend. Het zou ons niets verbazen als de belangstelling voor Vanaken na afloop van dit seizoen opnieuw toeneemt. Afgelopen najaar wilde West Ham United hem naar Engeland halen, maar verkoos hij een langer verblijf op Jan Breydel boven de stap naar een Europese topcompetitie.

Hans Vanaken met de Gouden Schoen
Hans Vanaken toont de Gouden Schoen die hij ontving als beste speler op de Belgische velden. (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)

Voorhoede

Siebe Schrijvers

Leko haalde de in Peer geboren aanvaller naar Brugge. Onder de Kroaat kon Schrijvers vaak rekenen op een basisplaats, maar na de komst van Philippe Clemen slonken zijn speelminuten. Hoewel hij in het afgelopen seizoen nog wel 34 keer in actie kwam, was hij eigenlijk geen moment zeker van een basisplaats. In de eerste helft van dit seizoen namen zijn speelminuten drastisch af. Schrijvers koos eieren voor zijn geld en vertrok in januari naar OH Leuven. De promovendus betaalde twee miljoen euro voor de aanvaller. Daarmee werd hij in één klap de duurste speler in de geschiedenis van Oud-Heverlee en Leuven. De verwachtingen waren daardoor hooggespannen. De inbreng van Schrijvers bleef (statistisch) echter beperkt tot twee doelpunten en twee assists. Door de nederlaag tegen Waasland-Beveren op de laatste speeldag van de reguliere competitie, liepen OHL en Schrijvers deelname aan Play-Off II mis.

Wesley

Evenals Nakamba vertrok de Braziliaanse spits in de zomer van 2019 naar Aston Villa. Voor Wesley legden de Engelsen ruim het dubbele op tafel. Door de 25 miljoen euro die Aston Villa betaalde voor de komst van Wesley, waren de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. Het wil op Villa Park vooralsnog echter niet vlotten met de Braziliaan. Door een zware knieblessure kwam hij sinds zijn komst pas 22 keer in actie voor Aston Villa. Begin deze maand maakte hij zijn rentree bij de U23, maar leek het noodlot nog voor rust opnieuw toe te slaan. Wesley zijn knie zat al na 38 minuten op slot. De verwachting was dat hij wederom een tijdje uit de roulatie zou zijn, maar dat viel gelukkig mee. Afgelopen vrijdag deed hij ruim een uur mee tegen de U23 van Leeds. Het is overigens nog maar de vraag of zijn toekomst in Birmingham ligt.

Loïs Openda

De rappe aanvaller was op 19 mei 2019 de gevierde man in de thuiswedstrijd tegen Antwerp FC. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd tikte hij de winnende binnen. Het leek het begin van iets moois te zijn, want in de eerste maanden van het afgelopen seizoen was Openda belangrijk in de voorrondes van de Champions League. Hij kwam uiteindelijk weliswaar 25 keer in actie, maar dat was vooral als invaller. Tijdens de voorbereiding op dit seizoen koos hij eieren voor zijn geld en vertrok hij op huurbasis naar Vitesse. Dat pakte goed uit, vooral in de eerste seizoenshelft. Sinds de winterstop zit de klad er een beetje in, alhoewel hij de Arnhemmers hoogstpersoonlijk een plekje bezorgde bij de laatste vier van het bekertoernooi. In de bekerfinale was hij trefzeker tegen Ajax, maar trokken de Amsterdammers uiteindelijk aan het langste eind. Openda lijkt na dit seizoen overigens definitief te vertrekken bij Club Brugge.

Loïs Openda in actie tegen VVV Venlo
Loïs Openda in actie namens Vitesse. De rappe aanvaller speelt dit seizoen op huurbasis voor de Arnhemmers. (Photo by Ben Gal/Photo News)

Invallers

Luan Peres

Kwam in de zomer van 2018 over van het Braziliaanse Ituano. Waarom, weet niemand. Peres deed uiteindelijk slechts 78 minuten, verdeeld over zes wedstrijden, mee in het shirt van Club Brugge. Hij keerde een jaar na zijn komst terug naar zijn thuisland, waar hij ging spelen voor Santos. Daar kwam hij weer lekker aan voetballen toe. Afgelopen winter maakte hij definitief de overstap naar de Braziliaanse topclub.

Cyril Ngonge

Leko liet hem op 2 december 2018 debuteren tegen Standard. Ngonge deed in dat seizoen zelfs een kleine zeventig minuten in het groepsduel met Atlético Madrid in de Champions League. Hij kwam dat seizoen uiteindelijk vijf keer in actie voor Blauw-Zwart, waaronder één minuut in de Play-Off wedstrijd tegen Antwerp. Clement zag het niet in hem zitten, waarop Ngonge besloot om elders op huurbasis minuten te maken. Hij vertrok naar Jong PSV. Op het tweede niveau scoorde hij zeven keer in 22 competitiewedstrijden. Dat bleef niet onopgemerkt. Een nieuwe kans in de hoofdmacht van Club Brugge zat er duidelijk niet in, waardoor de aanvaller afgelopen zomer definitief de deur op Jan Breydel achter zich dichttrok. Hij vertrok naar RKC Waalwijk.

Jelle Vossen

Van de drie invallers spreekt hij natuurlijk het meest tot de verbeelding. Vossen speelde tussen 31 augustus 2015 en 30 januari 2020 141 wedstrijden voor Club Brugge. Daarin scoorde hij 48 keer. Vorig jaar maakte hij transfervrij de overstap naar Zulte-Waregem. Bij de Essevee maakte hij dit seizoen zes doelpunten in 29 competitieduels. Zulte-Waregem greep op de laatste speeldag van de reguliere competitie naast Play-Off II, waardoor Vossen en zijn ploegmaten zich al kunnen richten op volgend seizoen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
8/10
Standard Liège
13:30
Club Brugge
za
21/10
Kortrijk
16:00
Club Brugge
zo
29/10
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
5/11
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
zo
12/11
Club Brugge
13:30
Cercle Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Gent 8 6 18
2 Anderlecht 9 4 18
3 Union Saint-Gilloise 8 4 16
4 Club Brugge 8 13 15
5 Antwerp 9 9 14
6 Genk 8 6 13
7 Sint-Truiden 8 1 12
Bekijk de hele stand