Zij werden voor de laatste keer kampioen in de play-offs

Ruud Vormer en Hans Vanaken werden in de play-offs al eens kampioen
Ruud Vormer en Hans Vanaken werden in de play-offs al eens kampioen Foto: © Foto: ©Blue Army

Dankzij een 4-2 overwinning op Moeskroen op de laatste speeldag van de reguliere competitie, begon Club Brugge met een recordvoorsprong van acht punten aan de Champions' play-offs. Niets leek een nieuwe landstitel dus nog in de weg te kunnen staan. De start van Blauw-Zwart was echter bedroevend. Toch hebben Philippe Clement en co de beste papieren om het zilverwerk in ontvangst te nemen. In 2018 werd Club voor de laatste keer kampioen in de play-offs. Wie stonden er toen op het veld?

Na een teleurstellend verlopen Play-Off I in 2017, waarin Club Brugge uiteindelijk op zeven punten van landskampioen Anderlecht eindigde, nam Ivan Leko het roer over van Michel Preud'homme. De doelstelling voor Leko was duidelijk: kampioen worden. De Kroaat moest dat wel zien te bewerkstelligen zonder José Izquierdo. Hij vertrok in de zomer van 2018 voor een kleine vijftien miljoen euro naar Engeland.

Met geld smijten deed Club Brugge echter niet. De club hield zich flink gedeisd op de transfermarkt. De start van het seizoen was prima. Leko en co zegevierden in de eerste vijf competitiewedstrijden, waaronder met 4-0 tegen Standard. Hoewel ze in de tweede seizoenshelft heel wat steken lieten vallen, begonnen ze met een voorsprong van zes punten op Anderlecht aan Play-Off I. Daarin won Club Brugge slechts drie keer. De landstitel kwam echter niet in gevaar. Op de voorlaatste speeldag stelden Leko en co die op bezoek bij Standard definitief veilig.

https://www.youtube.com/watch?v=Mzqnuu7pGsk&t=60s

Wie begonnen er op de dertiende van mei aan de aftrap?

Ethan Horvath

Op doel stond de keeper die Club Brugge deze zomer gaat verlaten. In het eerste seizoen van Leko was Horvath in de eerste maanden zeker van zijn plek onder de lat. Gaandeweg de eerste seizoenshelft moest hij zijn plekje echter afstaan. Daar leek geen verandering meer in te komen, ware het niet dat Leko in de slotfase van de play-offs toch nog een beroep deed op de Amerikaan. In het daaropvolgende seizoen waren de rollen omgedraaid. Toen begon Horvath op de bank, maar speelde hij zich gaandeweg het seizoen in de basis. Sinds de komst van Simon Mignolet in de zomer van 2019 komt de Amerikaan nog maar zelden in actie. Zijn contract loopt na afloop van dit seizoen af. Club gunt hem een transfervrij vertrek.

Ethan Horvath
Ethan Horvath stond onder de lat toen Club Brugge in 2018 de landstitel pakte. Sinds de komst van Simon Mignolet in 2019 komt hij echter nog maar zelden in actie. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

Benoît Poulain

Hoewel de Fransman aan de aftrap stond van het kampioensduel van Club Brugge, zal hij met een dubbelgevoel terugkijken op dat seizoen. Door verschillende blessures kwam hij slechts twintig keer in actie. In de play-offs speelde hij zeven van de tien wedstrijden, dus Poulain kon het seizoen wel 'gewoon' als voetballer afsluiten. Na 32 wedstrijden in het daaropvolgende seizoen vertrok de verdediger in de zomer van 2019 naar Turkije. Dat werd geen succes. Afgelopen zomer keerde Poulain terug op de Belgische velden. Hij tekende een tweejarig contract bij Eupen.

Stefano Denswil

De door Ajax geschoolde verdediger streek in januari 2015 neer op Jan Breydel. In het shirt van Club Brugge beleefde hij een erg moeizame start. Zijn naam verscheen zelfs op lijstjes met miskopen. Denswil herstelde zich echter razendknap van zijn teleurstellende start en groeide uit tot een van de beste verdedigers op de Belgische velden. In 2019 vertrok hij naar het Italiaanse Bologna. Afgelopen winter keerde hij terug op Jan Breydel. Een heel groot succes is zijn tweede periode bij Club vooralsnog niet. De kans dat Blauw-Zwart hem na afloop van definitief overneemt van Bologna, lijkt dan ook niet heel groot.

Brandon Mechele

De achterhoede van Club Brugge werd gecompleteerd door Mechele. De verdediger is nog altijd actief op Jan Breydel en inmiddels een echte publiekslieveling. Hij maakte in de zomer van 2013 definitief de stap naar de hoofdmacht, waarvoor hij inmiddels bijna 300 wedstrijden achter zijn naam heeft. Mechele is vaak de rots in de branding, maar is sinds dit kalenderjaar ook belangrijk met doelpunten. Zo was hij niet alleen trefzeker tegen Dynamo Kiev in de Europa League, maar maakte hij ook de winnende tegen KRC Genk en de belangrijke gelijkmaker in de stadsderby. De in Bredene geboren verdediger wordt mogelijk voor de vierde keer landskampioen met Club Brugge.

Dion Cools

De vraag waar de 24-jarige vleugelverdediger momenteel actief is, zorgt bij jullie waarschijnlijk voor de meeste hoofdbrekens, alhoewel het nog niet zo heel lang geleden is dat hij de deur op Jan Breydel achter zich dichttrok. Cools vertrok in januari vorig jaar naar het Deense Midtjylland. Hij speelde uiteindelijk 106 wedstrijden voor Club Brugge, waarin hij acht keer scoorde en tien assists gaf. In het eerste seizoen onder leiding van Leko kwam Cools in 41 officiële wedstrijden in actie.

Ruud Vormer

In het elftal dat op 13 mei 2018 de landstitel veroverde op bezoek bij Standard, speelden best wat jongens die nog steeds actief zijn voor Blauw-Zwart. Eén van hen is Vormer. De Nederlander draagt al een aantal jaar de aanvoerdersband om zijn arm en is ook dit seizoen niet weg te denken uit de basiself van Philippe Clement. Men vraagt zich steeds vaker af of Vormer niet toe is aan vervanging, maar eigenlijk laat hij nog bijna wekelijks zien dat hij van belangrijke waarde is voor zijn ploeg. Niet alleen met doelpunten en assists, maar ook met zijn capaciteiten als leider. Dat demonstreerde hij onlangs nog tijdens de rust van de thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Na een belabberde eerste helft schudde hij de boel flink wakker. Het thuisduel met Antwerp FC wordt alweer zijn 315e in het blauwzwarte tenue. Landskampioen werd hij al drie keer.

Hans Vanaken

Sinds zijn komst in de zomer van 2015 is Vanaken niet weg te denken van het middenveld van Club Brugge. In het blauwzwarte tenue groeide hij uit tot een van de beste spelers op de Belgische velden. In 2018 en 2019 werd de middenvelder zelfs uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. Dat hij nog steeds actief is op Jan Breydel, mag een klein wonder worden genoemd. Kijkend naar zijn statistieken, 83 doelpunten en 61 assists in 286 wedstrijden voor Club, zou je denken dat hij de Jupiler Pro League al een tijdje ontgroeid is. Dit seizoen draait hij echter wat minder. Niet heel gek, maar wel zorgelijk. Deze zomer hoopt hij namelijk zijn eerste eindtoernooi met de Rode Duivels te spelen. Daarvoor heeft hij nog wel een aantal goede wedstrijden nodig. Om te beginnen tegen Antwerp FC.

Marvelous Nakamba

Hoewel Club Brugge in 2019 geen landskampioen werd, waren de spelers zeer in trek in het buitenland. De Blauw-Zwarten verkochten niet alleen Wesley en Arnaut Danjuma voor veel geld aan respectievelijk Aston Villa en Bournemouth. Ook Nakamba liet de kassa op Jan Breydel rinkelen. Club betaalde in de zomer van 2017 drie miljoen euro voor de komst van de middenvelder. De sterren van de hemel speelde hij zeker niet in België, maar hij leverde de club wel twaalf miljoen euro op. De manier waarop hij in 2019 een transfer naar Aston Villa afdwong, verdiende allesbehalve de schoonheidsprijs. Blauw-Zwart wilde in eerste instantie niet meewerken, waarop Nakamba besloot om niet meer op te komen dagen. Inmiddels komt hij in Birmingham niet verder dan de reservebank.

Marvelous Nakamba, oud-speler van Club Brugge
Marvelous Nakamba vertrok in de zomer van 2019 voor twaalf miljoen euro naar Aston Villa. De manier waarop werd hem echter niet in dank afgenomen door Club Brugge. (Laurence Griffiths/PA/Photo News)

Krépin Diatta

Daags nadat de Senegalees de winnende maakte in de thuiswedstrijd tegen KV Oostende, vertrok hij naar AS Monaco. Dat was afgelopen januari. Club Brugge was eigenlijk helemaal niet van plan om hem te laten gaan, maar de Franse aanbieding viel simpelweg niet te weigeren. Met een bedrag van 16,7 miljoen euro werd Diatta de op een na duurste speler in de geschiedenis van Blauw-Zwart. Alleen Wesley leverde nog meer geld op. Diatta kwam uiteindelijk tot 95 wedstrijden voor Club Brugge, waarin hij twintig keer scoorde en elf assists gaf. In het seizoen van de vijftiende landstitel kwam hij in januari over van het Noorse Sarpsborg. Een kleine drie miljoen euro kostte hij toen. Dat hij zich in België sterk heeft ontwikkeld, is dus een understatement. In Frankrijk komt het er echter nog niet helemaal uit.

Jelle Vossen

De inmiddels 32-jarige aanvaller beleeft eigenlijk een merkwaardige loopbaan. Begin juli 2015 verruilde hij KRC Genk voor het Engelse Burnley, om ruim een maand later alweer terug te keren naar België. Hij zette zijn handtekening onder een contract bij Club Brugge. Die move werd hem niet echt in dank afgenomen door de supporters van Genk. Zij verwijten hem nog altijd dat hij alleen naar Engeland vertrok om alsnog naar Blauw-Zwart kunnen verkassen. In het blauwzwarte tenue kwam hij tot 148 wedstrijden. Daarin scoorde hij 48 keer, waaronder in het duel met Standard, waarin Club zijn vijftiende landstitel veroverde. Vossen is momenteel speler van Zulte-Waregem. Dit seizoen scoorde hij zes keer in 29 competitiewedstrijden.

Jelle Vossen viert een treffer als speler van Club Brugge
Jelle Vossen viert feest met de supporters van Club Brugge. (©Blue Army)

Wesley

Vossen vormde die avond in Luik een duo met Wesley. De Braziliaan was met vier doelpunten goed op schot in de play-offs. In het tweede seizoen onder Leko kregen we de echte Wesley te zien. De Braziliaan scoorde tien keer in 28 competitiewedstrijden en gaf ook nog eens negen assists. Het leverde hem na afloop van dat seizoen een miljoenentransfer naar Aston Villa op. De Engelsen betaalden 25 miljoen euro voor de komst van de spits en maakten hem daarmee in één klap de duurste speler in de geschiedenis van Club Brugge. In Engeland heeft hij door blessures echter nog niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Het is inmiddels de vraag of hij die kans nog wel krijgt. Dit seizoen maakte hij pas twee keer zijn opwachting in de Premier League.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand