Zo kan Club Brugge Anderlecht zondag pijn doen

["Clement won met Club Brugge nog niet op Standard","","","|"]
["Clement won met Club Brugge nog niet op Standard","","","|"] Foto: © Philippe Crochet/Photo News

Anderlecht kende een overtuigende generale repetitie voor de topper tegen Club Brugge. Het won met 1-4 van Antwerp FC en vooral de manier waarop dat gebeurde, moet bij Vincent Kompany tot tevredenheid stemmen. Hij zag zijn ploeg naar hartenlust aanvallen en ook nog eens weinig weggeven. Desondanks zal Kompany er nog niet heel gerust op zijn. Ook de teleurstellende Antwerpenaren slaagden erin de kwetsbaarheid van Paars-Wit bloot te leggen.

Het bezoek aan Antwerp FC was een heerlijke wedstrijd voor de komende tegenstander van Club Brugge. Vooral de smaakmakers voorin beleefden een leuke avond. Antwerp FC, dat er onlangs bij elke balaanraking van Blauw-Zwart nog kort op zat, gaf de voorhoede van Anderlecht alle tijd en ruimte om te combineren en acties te maken. Spelers zoals Yari Verschaeren, Anouar Ait El Hadj en Majeed Ashimeru waanden zich in een speeltuin. Het was veelzeggend dat zij allen tot scoren kwamen.

En eigenlijk mochten alle doelpunten van Anderlecht er wel wezen. Vooral die van El Hadj was van grote schoonheid. De Belgisch-Marokkaanse aanvaller dribbelde naar binnen, alvorens de bal van randje zestien in de verre hoek te schieten. Clinton Mata weet dus wat hem zondagavond te doen staat. De vleugelverdediger van Club Brugge moet El Hadj vooral niet de kans geven om met zijn rechter uit te kunnen halen.

Standaardsituaties

Goed, voor zover de complimenten voor de ploeg van Kompany. Ze mag dan wel met ruime cijfers hebben gewonnen van Antwerp FC, dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen tekortkomingen (meer) heeft. Hoewel Anderlecht op de Bosuil weinig tot niets weggaf, moest het toch een tegentreffer slikken. Die kwam, niet verrassend, tot stand uit een standaardsituatie. Dit seizoen heeft wel vaker bewezen dat de ploeg van Kompany kwetsbaar is bij vrije trappen of hoekschoppen. Ook Antwerp kon daaruit dus toeslaan. De ploeg van Frank Vercauteren mocht laat in de wedstrijd een vrije trap nemen, ver voor het doel. Notabene Dieumerci Mbokani, een van de beste spitsen die rondloopt in de Jupiler Pro League, werd volledig over het hoofd gezien.

/><figcaption>Anderlecht heeft veel moeite met ballen vanaf de zijkant. Ook hierboven tegen Antwerp FC. </figcaption></figure><!-- /wp:image --><!-- wp:paragraph --><p>Mbokani kreeg de bal weliswaar niet achter Timon Wellenreuther, maar via Maxime Le Marchand kreeg Anderlecht alsnog een treffer om de oren. En zoals we hierboven al vermelden, was het niet verrassend dat die uit een standaardsituatie viel. Ook Zulte-Waregem kwam zo tot scoren tegen Paars-Wit. En ook toen liet Anderlecht de spits van de tegenstander volledig vrij. Jelle Vossen kon na een doorgekopte bal knap binnentikken bij de tweede paal. De laatste twee tegentreffers van Anderlecht vielen dus uit een standaardsituatie, waarbij de ploeg telkens moeite had om de lopende mensen af te stoppen. Het zou ons niets verbazen als Club Brugge deze week meer op hoekschoppen en vrije trappen heeft geoefend. </p><!-- /wp:paragraph --><!-- wp:image {
/><figcaption>Jelle Vossen wordt bij een hoekschop van Zulte-Waregem compleet over het hoofd gezien. </figcaption></figure><!-- /wp:image --><!-- wp:heading {

Ruimte in de rug

Ook KV Kortrijk, afgelopen speelronde nog de tegenstander van Blauw-Zwart, legde in de ontmoeting met Anderlecht de kwetsbaarheden van de ploeg van Kompany bloot. Niet alleen openden de Kerels de score vanuit een hoekschop, weliswaar na een enorme blunder van Wellenreuther. Ook maakten ze slim gebruik van de ruimte waarmee Anderlecht in zijn rug speelt. Kompany wil zijn elftal graag laten voetballen, maar dat gaat natuurlijk gepaard met de nodige risico. Paars-Wit speelt met veel ruimte in zijn rug, misschien nog wel meer dan Club Brugge. Voor een ploeg met veel lopende spelers is dat heerlijk, bewees Kortrijk. Net na de pauze volgde een lange bal van achteruit, twee spelers van Anderlecht sprongen naar de bal, maar zaten mis. De spits van Kortrijk faalde echter één op één met de keeper.

/><figcaption>Lange bal van achteruit, doorkoppen, honderd procent kans. </figcaption></figure><!-- /wp:image --><!-- wp:heading {

Aanspeelpunt

Mocht Anderlecht van plan zijn Club Brugge vroeg onder druk te zetten, is de lange bal helemaal geen verkeerde optie. Bas Dost kan een bal vasthouden en wint het grootste deel van zijn kopduels. Met lopende spelers zoals Charles de Ketelaere, Hans Vanaken, Tahith Chong of Ignace Van Der Brempt, kan dat een mogelijkheid zijn om de achterhoede van Paars-Wit van slag te brengen. Het wordt sowieso heel interessant om te zien wat Philippe Clement van plan is. Anderlecht is de ploeg die móét winnen om plaatsing voor de Play-Off I in eigen hand te houden. Club Brugge zou er dus voor kunnen kiezen om de rivaal de bal te gunnen en te azen op de foute inspeelpass die altijd wel komt. Met de ruimte die Anderlecht weggeeft is dat erg aanlokkelijk, laat ook onderstaande afbeelding zien.

Anouar Ait El Hadj van Anderlecht verspeelt de bal. Op dat moment staan er slechts vier spelers van de thuisploeg achter de bal. Sambi Lokonga wordt met een simpele pass uitgespeeld. Teddy Chevalier van Kortrijk staat vogelvrij in de middencirkel en krijgt vervolgens alle tijd om Zinho Gano, hieronder nog tussen de centrale verdediger en linksback van Anderlecht, op doelman Wellenreuther af te sturen. Gevolg: 0-2.

/><figcaption>El Hadj lijdt balverlies, terwijl er op dat moment slechts drie spelers van Anderlecht achter de bal staan. </figcaption></figure><!-- /wp:image --><!-- wp:heading {

Conclusie

Waar veel mensen hopen op een spektakelstuk, lijken we eerder een tactisch steekspel te kunnen verwachten. Dat was wellicht anders geweest als de verschillen bovenin minder groot waren dan nu het geval is. Club Brugge hoeft niet perse te winnen, alhoewel de supporters met niets minder dan de overwinning vrede zullen hebben. Het is vooral afwachten hoe Kompany zijn ploeg zal laten spelen. Anderlecht zal de aanval moeten zoeken, wat het normaal gesproken ook doet. Tegen de koploper gebeurt dat waarschijnlijk met de rem erop. Zij heeft genoeg kwaliteiten om de kwetsbaarheden van Paars-Wit nadrukkelijk bloot te leggen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
24/09
Anderlecht
18:30
Club Brugge
do
28/09
Club Brugge
20:45
Genk
zo
1/10
Club Brugge
18:30
Sint-Truiden
zo
8/10
Standard Liège
13:30
Club Brugge
za
21/10
Kortrijk
16:00
Club Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Gent 6 5 14
2 Anderlecht 7 2 14
3 Club Brugge 6 13 13
4 Cercle Brugge 7 3 12
5 Antwerp 6 9 11
6 Genk 6 6 11
7 Sint-Truiden 7 1 11
Bekijk de hele stand