Zo verging het Club in de laatste kwartfinales van de beker

Het kalenderjaar 2021 zit er bijna op. Ook voor Club Brugge. Na de turbulente topper tegen Anderlecht speelt de ploeg van Philippe Clement nog twee matchen. Om te beginnen donderdagavond, thuis tegen OH Leuven. Niet in de competitie, maar in de kwartfinales van de Croky Cup. Een mooi moment om terug te blikken op de laatste vijf kwartfinales die Blauw-Zwart speelde in het bekertoernooi.

2020/2021: Standard-Club Brugge (1-0)

Blauw-Zwart heeft donderdag wat recht te zetten. Vorig seizoen ging het namelijk mis in de kwartfinales. Nadat Club in de zestiende en achtste finales te sterk was voor respectievelijk Olsa Brakel en Antwerp FC wachtte in de kwartfinales een ontmoeting met Standard. Noa Lang was toen net hersteld van zijn coronabesmetting, terwijl Charles de Ketelaere om dezelfde reden uit de roulatie lag. Lang begon op de bank, maar kwam al na tien minuten spelen in de eerste helft binnen de lijnen. Toen keek Club echter al tegen een 1-0 achterstand aan. Het leek een lange tijd mis te gaan voor de ploeg van Philippe Clement. Totdat David Okereke in de slotfase de bal van dichtbij in het doel tikte.

Dat was het startsein voor een even hectische als merkwaardige slotfase. De scheidsrechter keurde de goal in eerste instantie af, maar wees vervolgens toch weer naar de stip. Terwijl Club een feestje vierde en dacht zich op te kunnen maken voor een verlenging, zette de arbiter toch weer een streep door het doelpunt. Blijkbaar was er hands gemaakt door Simon Mignolet, die in een laatste poging om gelijk te maken naar voren was gestuurd. Er was geen VAR aanwezig, dus Club moest het doen met de beslissing van de scheids. Standard hield stand en knikkerde Club dus uit het bekertoernooi. Pijnlijker nog was dat daags na de ontmoeting in Luik bekend werd dat de handsregel zou worden aangepast...

2019/2020: Anderlecht-Club Brugge (0-2)

Twee seizoenen geleden ging het de ploeg van Clement beter af in de kwartfinales. Nadat ze de amateurs van Francs Borains en Zulte-Waregem al uit het toernooi had geknikkerd moest ook Anderlecht eraan geloven. Het verschil werd pas na de pauze gemaakt. Nog geen minuut na het fluitsignaal voor de tweede helft maakte Ruud Vormer er 0-1 van. De kapitein speelde ook bij de 0-2 een belangrijke rol. Hij trapte de hoekschop waaruit Éder Balanta de 0-2 tegen de netten kon koppen. Daarmee was de strijd tussen de rivalen beslist. Een maand later stonden beide ploegen opnieuw tegenover elkaar in Brussel. Club trok opnieuw aan het langste eind (1-2). Het werd de wedstrijd van Hans Vanaken.

Vanaken viert zijn prachtige treffer tegen Anderlecht in Brussel
Vanaken viert zijn wereldgoal tegen Anderlecht. Een maand na de bekeruitschakeling deelde Club Brugge ook in de competitie een tik uit aan de rivaal. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

2017/2018: Club Brugge-Charleroi (5-1)

Nog geen week geleden troffen Club en OH Leuven elkaar nog in de competitie. Blauw-Zwart zegevierde uiteindelijk met ruime cijfers (1-4). Wat zou het toch fijn zijn als Club ook donderdag een grote uitslag neerzet. Zoals in 2018, bijvoorbeeld. De landstitel genoot de hoogste prioriteit, maar de laatste eindzege van de beker dateerde toen ook alweer van bijna drie jaar geleden. Nadat Club eenvoudig KSV Roeselare uit het toernooi knikkerde had de ploeg van toenmalig trainer Ivan Leko een verlenging nodig om Zulte-Waregem van haar af te schudden. De kwartfinale tegen Charleroi verliep een stuk soepeler. Na 45 minuten stond het al 4-1. Vanaken bepaalde de eindstand in de tweede helft op 5-1, zijn tweede van de avond.

2015/2016: KVC Westerlo-Club Brugge (0-2)

2016 moest het jaar worden van Club Brugge. En dat werd het ook. De club kroonde zich na elf jaar eindelijk weer tot landskampioen van België. Het seizoen had nog mooier kunnen zijn als ze ook de Beker van België had gewonnen. Maar dat zat er niet in. De finale werd immers met 2-1 verloren van Standard. De weg naar Brussel leverde niet heel veel problemen op. Nadat er was afgerekend met Patro Eisden en KSC Lokeren moest KVC Westerlo er in de kwartfinale aan geloven. Abdoulay Diaby werd met twee doelpunten de man van de avond. Brandon Mechele, José Izquierdo, Vormer en Vanaken deden toen allemaal mee. Zij zouden donderdag tegen OH Leuven een nieuwe kwartfinale achter hun naam kunnen zetten.

2014/2015: Club Brugge-KV Mechelen (3-2 over twee wedstrijden)

Ter afsluiting gaan we terug naar het seizoen waarin Club zich voor het laatst de beste van het bekertoernooi mocht noemen. De weg naar de finale tegen aartsrivaal Anderlecht was een lange. Niet in de laatste plaats omdat de kwartfinales toen nog over twee wedstrijden werden gespeeld. Club nam het daarin op tegen KV Mechelen. In de heenwedstrijd op in Mechelen kwam Club niet verder dan 0-0. De spanning zat er dus flink op voor de return in Brugge. Als KV Mechelen er één zou maken, moest Club er twee maken.

En het eerste doelpunt van de avond werd inderdaad gemaakt door de bezoekers. Maar Club trok de stand alweer snel gelijk via Obbi Oulare. KV Mechelen bleek echter een vervelende tegenstander want Seth De Witte maakte er na 31 minuten 1-2 van. Club kwam vervolgens via wederom Oulare nog voor de pauze op gelijke hoogte. De beslissende en bevrijdende 3-2 kwam op naam van Mechele. De Belg kopte in de negentigste minuut de winnende tegen de netten.

Brandon Mechele scoort in de bekerkwartfinale van 2015 de winnende tegen KV Mechelen
Mechele kroonde zich tot matchwinnaar tegen KV Mechelen. Hij kopte in de absolute slotfase de 3-2 tegen de touwen, waardoor Club naar de halve finales ging. (photo by Peter De Voecht/Photonews)
Lees meer: