Club Brugge bekert verder na spektakelstuk op Genk

PHOTONEWS 10956275 187
PHOTONEWS 10956275 187 Foto: © Vincent Kalut/Photo News

Club Brugge heeft zich woensdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de Croky Cup. Na negentig spectaculaire minuten, een mindere verlenging en vijf benutte strafschoppen was Blauw-Zwart voor de tweede keer binnen vier dagen te sterk voor KRC Genk.

Drie dagen na de spectaculaire 2-3 zege in de competitie nam Club Brugge het opnieuw op tegen KRC Genk. Ditmaal in de achtste finales van het bekertoernooi. Hoewel Blauw-Zwart een paar dagen terug nog met tien man te sterk was voor de Limburgers, wilde Philippe Clement zijn ploeg niet als favoriet bestempelen voor de bekerontmoeting. Clement was op zijn hoede en dat bleek ook wel aan de opstelling. Zo behield Simon Mignolet 'gewoon' zijn plek onder de lat en keerde Ruud vormer terug in de basis.

Mignolet bewees al na een minuut spelen zijn dienst. De goalie verkeert weliswaar al even in mindere vorm, maar reageerde al heel vroeg in de wedstrijd katachtig op een kopbal van Junya Ito. Daarmee was de toon gezet door de thuisploeg, die natuurlijk uit was op revanche. Maar de veelbelovende start mocht Genk niet baten. Aan de andere kant was de eerste beste poging richting doel immers wél raak. En hoe! Hans Vanaken legde de bal na een afgeslagen voorzet breed op Éder Balanta, die zonder te twijfelen het leer geweldig in de bovenhoek knalde voor de 0-1.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1466133328738848783?s=20

Tegenslag voor rust

Enkele minuten later ging Vormer voor zijn kans, maar hij vond doelman Tobe Leysen op zijn weg. Zo schotelden de ploegen ons dus een heerlijke opening voor, waarin ook KRC Genk zich bleef melden in aanvallend opzicht. Sterker nog, vlak voor het halfuur kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Club leek de situatie achterin onder controle te hebben, maar na weifelend optreden van Sowah kon Kristian Thorstvedt het thuispubliek alsnog laten juichen. Club liet zich echter niet van de wijs brengen door de gelijkmaker en was via Sowah dicht bij een nieuwe voorsprong. De Ghanees kwam echter net tekort om zijn hoofd tegen een voorzet van Eduard Sobol te zetten.

Heel veel gebeurde er in het restant van de eerste helft niet meer voor beide ploegen. We stevenden af op een 1-1 ruststand, ware het niet dat KRC Genk er nog een keer doorheen sneed en dat doeltreffend deed. Theo Bongonda kon na onoplettendheid bij Clinton Mata alleen op Mignolet af. Hij behield het overzicht en tikte de bal breed naar Joseph Paintsil, die niet faalde voor open doel. Zo ging Club dus toch met een achterstand de rust in. Afgelopen zondag keek de ploeg van Clement na zeventig minuten tegen een 2-1 achterstand aan. Toen boog ze die achterstand, zelfs met een man minder, om in een 2-3 overwinning. Woensdag werd hetzelfde gevraagd.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1466144133236629517?s=20

In de achtervolging

Niet voor het eerst dit seizoen kwam Clement al na 45 minuten terug op zijn keuzes. Hij voerde twee wijzigingen door. Federico Ricca kwam in de plaats van Eduard Sobol, terwijl Mats Rits de vervanger was van de ongelukkige Sowah. Met Ricca en Rits als verse krachten binnen de lijnen ging Club dus op jacht naar de gelijkmaker. De eerste serieuze doelpoging na rust was echter voor de thuisploeg. Thorstvedt mocht redelijk vrije inkoppen, maar dat deed de maker van de 1-1 recht in de handen van Mignolet.

De zoektocht naar de gelijkmaker verliep erg moeizaam. Club liep zich telkens vast op de achterste linie van KRC Genk. In de omschakeling kwam de thuisploeg er een aantal keer gevaarlijk uit. Zo moest Mignolet na een kleine 65 minuten optreden op een schot van Paintsil in de korte hoek. Bij Club ging er daarentegen zoveel mis in balbezit, dat het in eerste instantie niet eens aan kansen mocht denken. Veelzeggend was het dat het eerste dreigende moment in de tweede helft volgde na slap verdedigen van Jhon Lucumí. Charles de Ketelaere kreeg de bal echter niet bij een medespeler.

Maar dat bleek wel het moment waarop Club besloot om toch maar een tandje bij te zetten. Het resulteerde vrijwel meteen in de gelijkmaker. Invaller Ricca legde de bal perfect op het hoofd van de volledig vrijstaande De Ketelaere: 2-2! Maar de vreugde bij Club was van korte duur. Nog geen minuut nadat De Ketelaere toe had geslagen, stond het alweer 3-2. Ricca, nog belangrijk bij de Brugse gelijkmaker, hief buitenspel op, waardoor Paintsil kon ontsnappen en de bal voor de tweede keer achter Mignolet kon tikken.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1466153894455779332?s=20

Verlengen

Club moest dus opnieuw achtervolgen en daarbij nam De Ketelaere opnieuw het voortouw. De Rode Duivel knikte in de slotfase van de reguliere speeltijd raak voor de 3-3. Daarmee kopte hij KRC Genk en Club Brugge de verlenging in. Al scheelde het niet veel of het was na 94 minuten al beslist, want Iké Ugbo kreeg in extremis nog een dot van een kans. Hij trapte oog in oog met Mignolet echter in de grond. De eerste helft van de verlenging had weinig om het lijf. En dat was natuurlijk ook wel te verwachten. Waar beide ploegen in de reguliere speeltijd de aanval kozen en risico's durfden te nemen, waren ze in de extra tijd veel meer op hun hoede.

In de tweede helft moest Mignolet wel degelijk in actie komen. Dat deed hij uitstekend op een schot in de korte hoek van Luca Oyen. Met Bas Dost als vervanger hoopte Club nog wat te kunnen forceren, maar in de buurt van de 3-4 kwam het niet meer. Penalty's moesten de beslissing brengen. En die nam Club, in tegenstelling tot KRC Genk, perfect. Mignolet hield de eerste Genkse pingel uit het doel, terwijl Club vijf keer raak schoot. De winnende werd gemaakt door Lang, alsof het zo moest zijn. Club gaat naar de laatste acht!

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1466172435087212549?s=20
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand