Club Brugge kan op steun van Kompany rekenen

Hans Vanaken met Vincent Kompany
Hans Vanaken met Vincent Kompany Foto: © Jan De Meuleneir/Photo News

In de eerste seizoenshelft was het wekenlang stuivertje wisselen aan de top en leken we een spannende titelstrijd tegemoet te gaan. Vandaag de dag komt daar echter niets van terecht. Club Brugge heeft inmiddels een voorsprong van veertien punten op naaste achtervolger Antwerp FC. Tijd voor een BeNeLiga? Blauw-Zwart is al tijden voorstander en nu heeft ook Anderlecht-trainer Vincent Kompany zich hierover uitgesproken.

Niet Club Brugge, maar KRC Genk kroonde zich in 2019 tot landskampioen. Dat mocht toch wel een verrassing genoemd worden. Na de landstitel in 2018 leek Club Brugge immers door te pakken. De zestiende landstitel werd echter met een jaartje uitgesteld. In het afgelopen seizoen waren de Blauw-Zwarten met afstand de beste van België. Na 29 speelronden bedroeg de voorsprong op eerste achtervolger AA Gent al vijftien punten. Genk, de beste in 2019, vormde geen moment een serieuze dreiging voor Club. Toen de Pro League besloot het seizoen niet af te maken vanwege het coronavirus, bedroeg de voorsprong van Philippe Clement en co op de landskampioen van het jaar ervoor maar liefst 26 punten.

Ook dit seizoen heeft Club Brugge weinig te duchten van de concurrentie. Na 26 speeldagen bedraagt de voorsprong op eerste achtervolger Antwerp FC dus veertien punten. Genk volgt op zeventien, Anderlecht op negentien. Club heeft baat bij meer tegenstand. Dat zal het Belgische voetbal en de resultaten in Europa ten goede doen. In oktober nam Vincent Mannaert al een duidelijk standpunt wat betreft een eventuele BeNeLiga. ''Tijdens de laatste vergadering is er unaniem beslist om linea recta voor een BeNeLiga te gaan. Unaniem! Maar als vervolgens de vraag gesteld wordt: tegen wanneer willen we dit?, dan zegt Club Brugge: liever vandaag dan morgen'', klonk het destijds in een interview met Het Laatste Nieuws.

Talent

Van het weekend brak ook Kompany een lans voor een Nederlands-Belgische competitie. ''Hoe sneller de BeNeLiga er is, hoe beter. De grootste Europese clubs zullen zich afzonderen en hun markt zal daardoor nog veel groter worden. Daarom moeten ook wij onze uitbreiden en onze spelers, die echt wel kwaliteiten hebben, de kans geven om te groeien in een grotere en betere competitie.'' Op die manier denkt de trainer van Anderlecht ook dat de grootste talenten langer behouden kunnen worden. ''Wel als we hen iets extra's kunnen bieden. Tegelijk zullen we wel ook een manier moeten vinden om solidair te zijn met kleinere clubs. Ook dat is uiteraard belangrijk voor het Belgisch voetbal.''

Abdoulay Diaby met Vincent Kompany
Anderlecht-trainer Vincent Kompany met oud-Club Brugge speler Abdoulay Diaby. Ook dit seizoen kan Paars-Wit Blauw-Zwart niet bijbenen. Kompany is dan ook groot voorstander van een BeNeLiga. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
10/12
Mechelen
13:30
Club Brugge
zo
17/12
Club Brugge
13:30
Gent
vr
22/12
RWDM
20:45
Club Brugge
di
26/12
Club Brugge
20:45
Union Saint-Gilloise
za
20/01
Club Brugge
20:45
Westerlo
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Anderlecht 16 15 34
3 Gent 16 8 29
4 Antwerp 16 18 27
5 Club Brugge 16 14 26
6 Genk 16 13 25
7 Cercle Brugge 16 3 25
8 Sint-Truiden 16 -4 22
Bekijk de hele stand