Club geeft met nieuw contract De Cuyper duidelijk signaal af

PHOTONEWS 10912529 412
PHOTONEWS 10912529 412 Foto: © Jeroen Meuwsen Fotografie/Orange Pictures/Photo News

De zoektocht van Club Brugge naar de meest geschikte linksback verloopt niet bepaald vlekkeloos. Federico Ricca, Eduard Sobol en Faitout Maouassa kregen dit seizoen allemaal al een kans op die positie. Is Maxim De Cuyper de volgende? Blauw-Zwart geeft met het nieuwe contract voor De Cuyper in ieder geval een duidelijk signaal af.

In het seizoen 2018/2019, het tweede en tevens laatste onder leiding van Ivan Leko, speelde Club Brugge de meeste wedstrijden zonder 'echte' linksback. Leko liet zijn ploeg opdraven in een 3-5-2-opstelling, waarin Krépin Diatta vaak stond geposteerd als wingback op de linkerflank. De aanvallende intenties van Leko leverden veel spektakel op. Maar in defensief opzicht was Club erg kwetsbaar.

Toen Philippe Clement in het voorjaar van 2019 werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Club Brugge, zag hij het als zijn taak om de defensieve kwetsbaarheden uit de ploeg te krijgen. Hij kreeg daarvoor hulp vanuit de clubleiding. Club investeerde niet alleen in de komst van een nieuwe doelman (Simon Mignolet), maar ook in nieuwe verdedigers (Simon Deli, Eduard Sobol en Federico Ricca).

Met de komst van Sobol en Ricca kreeg Clement in één klap twee spelers voor de linksbackpositie tot zijn beschikking. Sobol kwam op huurbasis over van Shaktar Donetsk. Dat beviel beide partijen blijkbaar zo goed, dat hij vorig seizoen opnieuw werd gehuurd. Van de zomer nam Blauw-Zwart hem zelfs defintief over van de Oekraïners. Maar Sobol is er na ruim twee jaar nog altijd niet in geslaagd om de twijfels te doen wegnemen.

Niet voor niets mocht Tajon Buchanan het tegen STVV al laten zien als wingback.

Kritiek

Van de week kreeg de Oekraïner opnieuw heel veel kritiek over zich heen na zijn zwakke optreden op KAA Gent. Het riep opnieuw de vraag op of Sobol wel goed genoeg is voor Club Brugge. Niet voor niets mocht aanwinst Tajon Buchanan het bij het debuut van Alfred Schreuder tegen STVV al laten zien als wingback. Dat deed hij dusdanig goed, dat we hem vaker op die positie mogen en kunnen verwachten.

Dat een speler die van nature een vleugelspeler is de voorkeur krijgt op die positie, is natuurlijk erg pijnlijk voor de 'echte' linksbacks in de selectie. Niet alleen voor Sobol, maar ook voor Ricca en Faitout Maouassa. Ricca heeft zich al een paar keer bewezen. Waarom hij niet meerdere wedstrijden de kans krijgt, is voor veel supporters een vraagteken. Het huwelijk tussen Club en Maouassa lijkt al voorbij.

De Fransman stapte afgelopen zomer over van Stade Rennais naar Club om de concurrentie met Sobol aan te gaan. Maar onder Clement kwam Maouassa al nauwelijks aan spelen toe en sinds de aanstelling van Schreuder behoort hij niet eens tot de wedstrijdselectie. Dat hij komende zomer vertrekt, lijkt haast een zekerheid. En dat maakt natuurlijk de weg vrij voor Maxim De Cuyper.

De Cuyper debuteerde twee seizoenen geleden al in de hoofdmacht. In zijn persoon leek zich na Charles de Ketelaere opnieuw een groot talent uit de eigen kweek aan te dienen. Maar tot een definitieve doorbraak is het nog niet gekomen. Dat komt natuurlijk ook door de aanwezigheid van Sobol en Ricca, gehaald voor een gezamenlijk bedrag van ruim zes miljoen euro.

Waardering en vertrouwen

De Cuyper trok afgelopen zomer zelf zijn conclusies en koos voor een tijdelijke overstap naar KVC Westerlo. Die keuze heeft uitstekend uitgepakt. De Cuyper speelt wekelijks op een goed niveau en is een van de uitblinkers bij de koploper van 1B. Zijn ontwikkeling is niet onopgemerkt gebleven. De Cuyper zette van de week zijn krabbel onder een nieuw contract tot medio 2025.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1489630074148044805?s=20&t=eNaA0oJEgb28slGNokPABw

Daar spreekt niet alleen waardering, maar ook vertrouwen uit. Vertrouwen dat De Cuyper nog altijd kan doorbreken in het shirt van Club Brugge. In de voorbereiding op volgend seizoen zal hij het moeten laten zien. Het systeem waarin Schreuder zijn ploeg wil laten spelen is De Cuyper in ieder geval op het lijf geschreven. En dat zal hoe dan ook een belletje doen rinkelen bij Sobol, Ricca en Maouassa...

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand