Dit moet je weten voor de bekerkraker tegen Antwerp FC

Club Brugge rekende vorige week op overtuigende wijze af met de amateurs van Olsa Brakel. In de achtste finales van de Croky Cup wacht de ploeg van Philippe Clement echter een tegenstander van een ander kaliber. Woensdagavond komt titelhouder Antwerp FC immers op bezoek op Jan Breydel. Lees hier alles wat je moet weten voor de bekerkraker tussen de twee rivalen.

• Zowel Club Brugge als Antwerp FC werd tijdens de loting voor de zestiende finales van het bekertoernooi gekoppeld aan een amateurploeg. Blauw-Zwart nam het in eigen huis op tegen Olsa Brakel. Dankzij Hans Vanaken kwam de thuisploeg al heel vroeg op voorsprong. Een afstraffing dreigde voor de gasten, ware het niet dat zij vervolgens op gelijke hoogte kwamen. Een stunt zat er echter niet in. Mede dankzij een hattrick van Youssouph Badji zegevierde Club met 6-1. Antwerp had het daarentegen een stuk moeilijker met La Louvière. De Antwerpenaren maakten pas een kleine twintig minuten voor tijd het verschil.

• De ontmoeting tussen Club Brugge en Antwerp in de achtste finales is natuurlijk een herhaling van de bekerfinale van 1 augustus jongstleden. Hoewel de Blauw-Zwarten de torenhoog favoriet waren, was het Antwerp dat na 25 minuten aan de leiding kwam. Niemand minder dan Lior Refaelov, die jarenlang op Jan Breydel speelde, opende de score. Het was vervolgens niet Club dat dichtbij de gelijkmaker was, maar Antwerp dat de voorsprong had kunnen en misschien wel moeten uitbreiden. In de tweede helft probeerde Club het wel, maar was een gelijkmaker eigenlijk geen moment aanstaande. Zo veroverde het Antwerp van oud Club Brugge-trainer Ivan Leko de beker.

• Op 13 december jongstleden nam Club Brugge al een klein beetje revanche voor de nederlaag in de bekerfinale. Enkele dagen na het spektakelstuk in Rome, waar Blauw-Zwart één doelpunt tekort kwam voor het bereiken van de achtste finales van de Champions League, boekten Clement en co een 0-2 zege op de Bosuil. Na twee minuten lag de bal al in het net. Met een geweldige pass stelde Noa Lang Krépin Diatta in staat de score te openen. In de tweede helft maakte Mats Rits op ietwat gelukkige wijze de 0-2.

https://www.youtube.com/watch?v=1A26rOK_aoo&t=236s

• Tijdens de onderlinge ontmoeting op de Bosuil was Leko nog de trainer van Antwerp. Inmiddels al even niet meer. Eind december maakte hij bij de directie van de Great Old bekend dat hij zou vertrekken naar China. Daar is hij de trainer van Shanghai SIPG. Antwerp stelde Franc Vercauteren aan als opvolger. Onder hem kende de ploeg een valse start tegen KV Mechelen, maar rechtte het vervolgens de rug, alhoewel er nog werd verloren van KV Oostende. De laatste drie competitiewedstrijden werden allemaal gewonnen, waaronder tegen stadsgenoot Beerschot. Antwerp is momenteel de nummer 2 van de Jupiler Pro League, op veertien punten achterstand van Club.

• Club Brugge en Antwerp FC troffen elkaar al een keer eerder in de achtste finales van het bekertoernooi. Dat was in 2002. Blauw-Zwart, met Clement als basisspeler, kwam een kleine tien minuten voor tijd op gelijke hoogte. In de verlenging werd er vervolgens niet gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Die nam Club uiteindelijk beter. Timmy Simons scoorde de winnende. De eindzege van de beker ging dat jaar ook naar Club.

• De selectie van Vercauteren herbergt meerdere smaakmakers. Eén daarvan is Refaelov. De oud-speler van Club Brugge mocht begin dit jaar nog de Gouden Schoen in ontvangst nemen. Een andere speler die zich dit seizoen op meerdere vlakken laat gelden, is Didier Lamkel Zé. De aanvaller wilde afgelopen mercato vertrekken uit Antwerp en haalde alles uit de kast om dat voor elkaar te krijgen. Hij meldde zich op 4 januari in het shirt van Anderlecht op de club en dreigde een dag later in dat van Beerschot te verschijnen. De harde kern waarschuwde hem vervolgens niet meer op de club te moeten komen, maar dat deed hem niet zoveel. Een transfer kwam er ook niet. De afgelopen wedstrijden was hij prompt belangrijk voor de ploeg. In de laatste vijf competitieduels was hij immers vier keer trefzeker.

https://twitter.com/HLNinEngeland/status/1352011120983371776?s=20

• Bij Club Brugge zijn uiteraard alle ogen gericht op Noa Lang. Hij blinkt al weken uit voor de koploper van België. Op bezoek bij Waasland-Beveren schitterde hij nog met twee doelpunten. Vooral zijn eerste was er eentje om de vingers bij af te likken. Ook Tahith Chong, mocht hij woensdagavond aan de aftrap verschijnen, weet de schijnwerpers op zich gericht. De landgenoot van Lang kwam onlangs op huurbasis over van Manchester United en maakte bij zijn basisdebuut tegen Olsa Brakel direct indruk met een goal en een assist. Afgelopen zaterdag maakte hij zijn eerste opwachting in de competitie en gaf hij de pass waaruit Lang zijn tweede kon maken.

• Ruud Vormer wacht een bijzondere avond. Hij kan tegen Antwerp zijn driehonderdste officiële match voor Club Brugge spelen. In de voorgaande 299 was hij goed voor 55 doelpunten en maar liefst 83 assists. Hans Vanaken kan op zijn beurt voor de 275ste keer zijn opwachting maken in het shirt van Blauw-Zwart.

• De kraker in de achtste finales van het bekertoernooi staat onder leiding van Erik Lambrechts. Hij floot al 24 keer eerder een wedstrijd van Club Brugge. Van de vorige dertien thuismatchen van Club met Lambrechts als leidsman, won de ploeg er elf. Lambrechts floot slechts één keer eerder een ontmoeting tussen Club en Antwerp. Dat was vorig seizoen, toen Vanaken de wedstrijd op Jan Breydel besliste.

Noa Lang in actie tegen Antwerp FC
Noa Lang in actie tegen Antwerp FC tijdens de wedstrijd van 13 december. De Nederlander gaf al na twee minuten een assist op Krépin Diatta. (Photo by Jeroen Meuwsen/Orange Pictures)
Lees meer: