Eupen-thuis vormde het startsein voor een moeizaam seizoen

Club Brugge gaat in speelronde 28 op bezoek bij Eupen. In de thuiswedstrijd tegen de Panda's eerder dit seizoen moest Blauw-Zwart genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Die wedstrijd bleek het startsein voor een moeizaam seizoen.

Club Brugge was er alles aan gelegen om de competitie een stuk beter te beginnen dan vorig seizoen. Toen veroverde de ploeg van toenmalig trainer Philippe Clement slechts drie punten in de eerste drie wedstrijden. De slechte start bracht Blauw-Zwart uiteindelijk niet in serieuze problemen. Het kroonde zich voor de tweede keer in successie tot kampioen van België.

Maar het verschil ten opzichte van de achtervolgers werd kleiner en kleiner. Club Brugge begon de Champions' play-offs van vorig seizoen nog wel met een recordvoorsprong van acht punten op nummer twee Antwerp FC. Maar na de laatste wedstrijd van de play-offs hield Club KRC Genk alleen nog achter zich dankzij het betere doelsaldo. Blauw-Zwart was dus gewaarschuwd, zeker omdat de concurrenten flink van zich lieten horen op de transfermarkt.

Desondanks begon Club als torenhoge favoriet voor de landstitel aan het nieuwe seizoen. Die favorietenrol zette de ploeg van Clement kracht bij door KRC Genk met 3-2 te verslaan in de strijd om de Supercup. De eerste officiële wedstrijd van het seizoen leverde dus meteen een prijs op. Maar het was Clement en zijn spelers vooral te doen om de competitiestart. Eupen vormde de eerste horde. De nummer twaalf van vorig seizoen kwam op 25 juli op bezoek in Jan Breydel.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1419278257711681539?s=20&t=zi6QE4TYJH9iO04HRVu5_g

Afwezigen

De basiself van Club Brugge voor de eerste competitiewedstrijd maakte duidelijk dat de ploeg nog niet op volle sterkte was. Zo hadden Senne Lammens, David Okereke, Federico Ricca en Matej Mitrovic allemaal een basisplaats omdat Simon Mignolet, Hans Vanaken en Eduard Sobol ontbraken en aanwinst Stanley Nsoki nog niet inzetbaar was. Na zeven minuten was het direct schrikken voor Lammens. Julien Ngoy schoot van binnen de vijf meter over het doel.

De eerste waarschuwing voor Club was dus al vroeg een feit. De thuisploeg deed er vervolgens een schepje bovenop en had via Okereke de score moeten openen, maar de Nigeriaan knikte van dichtbij op Eupen-doelman Abdul Nurudeen. Nurudeen zou Club nog wel vaker dwarszitten die middag. Zo hield hij in de eerste helft ook Ricca en Ruud Vormer van het scoren af. Maar Club moest vooral bij zichzelf te rade gaan hoe het Eupen na rust uit elkaar kon spelen.

Vergeten door te drukken

Daar leek in de rust een manier voor te zijn bedacht. In de tweede minuut van de tweede helft kreeg Okereke opnieuw een dot van een kans. Na een prima overstapte van Bas Dost tikte Vormer de bal naar de Nigeriaan, maar hij kreeg 'm wederom niet voorbij Nurudeen. Het werd duidelijk dat Club uit een ander vaatje tapte. Dat resulteerde een paar minuten later in de openingstreffer. Charles de Ketelaere schoot na een afgemeten voorzet van Clinton Mata tegen de hand van Emmanuel Agbadou.

Niet voor het laatst dit seizoen haalde Club zijn voet van het gaspedaal.

De scheidsrechter van dienst had de hulp van de VAR nodig om tot een oordeel te komen: strafschop. Dost ging achter de bal staan en maakte zijn eerste van het seizoen. Eindelijk de 1-0. Maar niet voor het laatst dit seizoen haalde Club vervolgens zijn voet van het gaspedaal, waar het juist door had moeten drukken. Eupen trok een paar minuten later de stand gelijk en kwam een kwartier voor het einde zelfs op voorsprong. Een blamage op de eerste speeldag was in de maak.

Dertien minuten blessuretijd

Maar Club kreeg hulp van Nurudeen én de scheidsrechter. De doelman hield op schitterende wijze een poging van Mats Rits uit zijn doel, maar deed vervolgens alsof hij kramp had. Nurudeen was niet de eerste speler van Eupen die bleef liggen om tijd te sprokkelen. Maar de scheidsrechter had slecht nieuws voor de bezoekers. Hij voerde namelijk liefst tien minuten extra speeltijd in. En daarbij hield hij niet eens rekening met het tijdrekken van Eupen.

https://twitter.com/derossemagier/status/1419936344751607809?s=20&t=zi6QE4TYJH9iO04HRVu5_g

Maar ook in de blessuretijd bleef Eupen lastig en irritant doen, waardoor er uiteindelijk dertien minuten werden toegevoegd aan de reguliere speeltijd. En juist in de laatste minuut van de blessuretijd viel de gelijkmaker. Na een daverende actie van Noa Lang - die voor de rest een anonieme wedstrijd speelde - kon De Ketelaere van dichtbij binnentikken. Meteen na de daaropvolgende aftrap van Eupen maakte de scheidsrechter er een eind aan.

Club hield een punt over aan de eerste competitiewedstrijd en gezien de manier waarop dat tot stand kwam mocht de ploeg van Clement natuurlijk niet ontevreden zijn.

https://twitter.com/ElevenSportsBEn/status/1419560620219850753?s=20&t=zi6QE4TYJH9iO04HRVu5_g

Ruim een halfjaar later...

De thuiswedstrijd tegen Eupen bleek niet de laatste moeizame pot die Club Brugge dit seizoen zou spelen. Blauw-Zwart ging de winterstop in met een achterstand van zeven punten op Union. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt inmiddels negen punten in het voordeel van de leider uit Brussel. Maar bij Club gelooft men nog altijd in een goede afloop.

Eupen moet zich daarentegen flink zorgen gaan maken. De Panda's staan weliswaar in de halve finale van de Croky Cup. Maar de laatste overwinning in competitieverband dateert van 11 december. Volgens Het Nieuwsblad heeft Eupen besloten om wegens de aanhoudende teleurstellende resultaten afscheid te nemen van hoofdtrainer Stefan Krämer. De aanloop naar het thuisduel met Club van aanstaande zondag is dus allesbehalve optimaal.

Lees meer: