Kritiek zwelt aan: 'Dit is competitievervalsing'

Amadou Sagna in actie namens Club NXT
Amadou Sagna in actie namens Club NXT Foto: © Nico Vereecken/Photo News

De beloften van Club Brugge maken dit seizoen hun debuut in 1B. Hoewel de resultaten nog niet om over naar huis te schrijven zijn, kan Blauw-Zwart wel degelijk tevreden zijn over de ontwikkeling van Club NXT. Daar wordt door andere Belgische topclubs met jaloezie naar gekeken. Hein Vanhaezebrouck van KAA Gent heeft het zelfs over 'een vorm van competitievervalsing'.

De hoofdmacht van Club Brugge plukt wel degelijk de vruchten van de ontwikkeling van de beloften in 1B. Ignace Van Der Brempt, Thomas Van den Keybus en Maxim De Cuyper maakten weliswaar vorig seizoen al hun debuut in het eerste, maar kunnen zich in 1B nog verder ontwikkelen. In het betaald voetbal leren ze immers meer dan in onderlinge wedstrijden met hun leeftijdsgenoten. De afgelopen weken maakten Van Der Brempt, Van den Keybus en De Cuyper allemaal minuten in de hoofdmacht. Een recenter voorbeeld is Daniel Pérez. De Venezolaan werd in eerste instantie gehaald voor Club NXT, maar speelde vooralsnog pas één match voor de beloften.

En wat te denken van Noah Mbamba? De verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kan, vierde in januari zijn zestiende verjaardag én debuut bij Club NXT. Niet lang daarna zette hij zijn handtekening onder zijn eerste contract en hevelde Philippe Clement hem definitief over naar de A-kern. Andere topclubs kunnen dat niet en dat zit hen toch wel dwars. ''Je ziet het belang van spelen met je beloften op een hoger niveau. Dat is naar andere 1A-ploegen een vorm van competitievervalsing'', leest het namens Gent-coach Vanhaezebrouck bij Het Nieuwsblad.

Oneerlijke concurrentie

Jeugddirecteur Jean Kindermans van Anderlecht kan zich vinden in de woorden van Vanhaezebrouck. ''Het is oneerlijke concurrentie. Brugge kreeg een cadeau, want voor talenten van 17, 18 jaar is spelen op profniveau dé ideale stap om zich te ontwikkelen. Dat Club Brugge het privilege heeft om als enige ploeg met zijn U23 in 1B aan te treden, kunnen we niet langer aanvaarden'', is hij duidelijk. Club Brugge mocht de beloften inschrijven voor 1B omdat het bovenaan stond in de niet afgemaakte competitie en er nood was aan acht clubs op het tweede niveau. De kans is aanwezig dat er met ingang van volgend seizoen meer beloftenteams actief zijn in 1B.

Het belooft dinsdag een zware discussie te worden. De Pro League deed de topploegen immers al een belofte. Volgend seizoen spelen er ofwel vier tot zes beloftenteams in 1B, ofwel geen enkel. Afijn, zondagavond speelt Club NXT de thuiswedstrijd tegen Seraing. De ploeg van Rik De Mil is nog altijd de nummer laatst. De achterstand op Lierse Kempenzonen bedraagt zes punten.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
1/10
Club Brugge
18:30
Sint-Truiden
zo
8/10
Standard Liège
13:30
Club Brugge
za
21/10
Kortrijk
16:00
Club Brugge
zo
29/10
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
5/11
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Gent 8 6 18
2 Anderlecht 8 2 15
3 Club Brugge 7 13 14
4 Antwerp 8 9 13
5 Union Saint-Gilloise 7 3 13
6 Genk 7 6 12
7 Sint-Truiden 8 1 12
Bekijk de hele stand