Sowah blikt terug op eerste periode: ''Dat is hoe het werkt''

Club Brugge liet afgelopen zomer flink van zich horen op de zomerse mercato. De ene na de andere nieuwe speler kwam naar West-Vlaanderen. Van Jack Hendry tot Antonio Nusa en van Faitout Maouassa tot José Izquierdo. Maar de grootste aankoop was Kamal Sowah. De Ghanees beleefde echter een teleurstellend eerste halfjaar bij Blauw-Zwart. ''Helaas raakte ik mijn basisplaats kwijt.''

Liefst negen miljoen euro had Club Brugge over voor de komst van Sowah. De Ghanees speelde in het anderhalve seizoen ervoor op huurbasis voor OH Leuven, waar hij veel indruk maakte. De verwachtingen rond zijn komst naar Club waren dus hoog. Niet in de laatste plaats omdat hij in één klap de duurste aankoop werd in de clubgeschiedenis. Zijn start was veelbelovend. Bij zijn debuut tegen KV Oostende was hij meteen belangrijk met een assist.

Ook in de Champions League had de Ghanees een basisplaats. ''In de Champions League spelen was altijd een droom van mij geweest'', vertelt Sowah in gesprek met Voetbal International. ''Ik kon mijn ogen bijna niet geloven, toen ik zag bij wie Club Brugge in de poule kwam: Manchester City, Paris Saint-Germain en RB Leipzig.'' Sowah beleeft vooral goede herinneringen aan de thuiswedstrijd tegen PSG. ''Die zal ik nooit vergeten. We speelden gelijk, ook ik zat lekker in de wedstrijd en het was de eerste keer dat mijn moeder mij op televisie zag.''

Kamal Sowah tijdens zijn debuut voor Club Brugge tegen KV Oostende
Kamal Sowah in actie tijdens zijn debuut voor Club Brugge. In de thuiswedstrijd tegen KV Oostende was hij meteen goed voor een assist. (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)

Corona

Sowah maakte een goede indruk in zijn eerste wedstrijden. Hij slaagde er echter niet in om die lijn door te trekken. Toenmalig trainer Philippe Clement behield in eerste instantie het vertrouwen in de recordaankoop. Maar op een gegeven moment belandde de Ghanees op de bank. ''Helaas raakte ik na de eerste maanden mijn basisplaats kwijt. Hoe hoger je komt, hoe groter de concurrentie, dat is hoe het werkt. Ik ben keihard blijven trainen, maar het bleef daarna bij invalbeurten.'' Toen Clement vertrok naar AS Monaco hoopte Sowah op een nieuwe kans. Maar hij begon het nieuwe jaar met een teleurstelling.

De Ghanees testte in de aanloop naar het trainingskamp in Marbella positief op Covid, waardoor hij zichzelf niet kon laten zien aan Alfred Schreuder, de opvolger van Clement. ''Daarna werd duidelijk dat de club openstond voor een verhuurperiode. Omdat ik nog weinig aan spelen toekwam, heb ik de mogelijkheid die AZ me bood met beide handen aangegrepen. Dit is een mooie club voor jonge spelers, in een sterke competitie. Hier kan ik me verder ontwikkelen en hopelijk veel wedstrijden spelen.''

Sowah beleefde echter een moeizame start in Nederland. Het duurde even voordat alle papieren in orde waren, waardoor hij zijn debuut moest uitstellen. Sowah kwam inmiddels vier keer in actie voor AZ, vier keer als invaller. Afgelopen zondag was hij eindelijk belangrijk voor zijn nieuwe ploeg. Of zijn goede invalbeurt voldoende is voor een basisplaats in de heenwedstrijd tegen FK Bodø/Glimt in de achtste finales van de UEFA Conference League, zal donderdagavond moeten blijken. ''Ik heb geleerd geduldig te zijn'', aldus Sowah.

https://twitter.com/AZAlkmaar/status/1501807564681478145?s=20&t=Tu8iVb94khAtP8BlyX4ZBA
Lees meer: