Sterk Club Brugge walst over Zulte-Waregem heen

PHOTONEWS 10937609 159
PHOTONEWS 10937609 159 Foto: © Gvg/Photo News

Na de teleurstellende derby tegen Cercle had Club Brugge het een en het ander recht te zetten op bezoek bij Zulte-Waregem. De manschappen van Philippe Clement hadden de boodschap begrepen, want ze maakten korte metten met Essevee. Vooral in de tweede helft stond er geen maat op Blauw-Zwart, dat met een 0-4 zege eigenlijk nog genadig was voor de thuisploeg.

''Hans is beter en beter aan het worden en voelt zich ook zo. Hij is uiteraard op dit moment nog niet top fit om 90 minuten de Hans Vanaken te zijn die we allemaal normaal vinden'', liet Clement zich eerder deze week uit over de middenvelder. Toch gunde Clement Vanaken op bezoek bij Zulte-Waregem zijn eerste basisplaats van het seizoen. Hij was niet de enige nieuwe naam ten opzichte van de Brugse derby. Ook Noah Mbamba begon aan de aftrap. Hij kreeg de voorkeur boven Matej Mitrovic.

Voorafgaand de wedstrijd stonden de ploegen stil bij het overlijden van Franck Berrier. De oud-speler van onder meer Zulte-Waregem overleed afgelopen week aan de gevolgen van een hartstilstand. Na het indrukwekkende eerbetoon aan Berrier was het tijd voor het sluitstuk van speeldag vier in België. Het eerste gevaar kwam van de thuisploeg, mede mogelijk gemaakt door Stanley Nsoki. De verdediger leverde de bal zo in en mocht Brandon Mechele bedanken dat zijn fout met een sisser afliep. Bent Sörmo vroeg nog om een strafschop, maar hij liet zich wel heel makkelijk vallen.

Verlichting valt uit

Club Brugge had het in de openingsfase erg lastig met Zulte-Waregem. Clement koos weliswaar opnieuw voor een 352-systeem, maar de thuisploeg kwam er een aantal keer wel heel makkelijk doorheen. In de tiende minuut leidde dat tot een goede kans voor Jelle Vossen. De oud-speler van Blauw-Zwart stuitte echter op Simon Mignolet. De goalie zag vlak daarna een pegel van Jean-Luc Dompé rakelings langs zijn doel verdwijnen. Aan de andere kant probeerde Charles de Ketelaere een lage voorzet van Vanaken van achter het standbeen tot doelpunt te promoveren. Louis Bostyn, de doelman van Zulte-Waregem, liet zich echter niet verrassen.

Hij moest daarna reddend optreden op een afstandsschot van Mbamba. Zo was het Zulte-Waregem dat in het eerste kwartier een aantal serieuze waarschuwingen uitdeelde, maar kwam Club daarna beter in de wedstrijd. Er gebeurde na twintig minuten echter iets opmerkelijks. Een deel van de verlichting viel uit. De wedstrijd kwam zo een tiental minuten stil te liggen. Duidelijk werd dat de onderbreking weinig impact had op Club. Sterker nog, het ging na de stroompanne beter spelen. Vooral De Ketelaere kreeg het op zijn heupen. Hij stuitte eerst nog op Bostyn en de paal, maar na een fraaie steekbal vond hij de vrijstaande Noa Lang, die de bal tegen de touwen schoot: 0-1.

Kans op kans

Het was het laatste wapenfeit van de eerste helft, waarin Club Brugge na een lastig begin het heft in handen nam. De voorsprong was dus verdiend. Club trok de lijn van het laatste deel van de eerste helft door na de pauze. Zo was er meteen een dot van een kans voor Vanaken, die de bal vanaf dicht bij niet tussen de palen kreeg. Daarna pakte Bostyn een volley van opnieuw Vanaken en kwam Lang net tekort om de rebound binnen te kunnen tikken. De bal leek er in de tweede helft maar niet in te willen. In minuut 65 viel alsnog de bevrijdende 0-2. Mata stak Lang weg, die Vormer vond en hem de bal achter Bostyn zag punteren.

Zo zaten de bezoekers op rozen. Het werd nog mooier voor Club Brugge. Nadat de grensrechter eerst nog een streep zette door een treffer van De Ketelaere, ging het eerste doelpunt van het seizoen voor Vanaken wel door. Hij werkte binnen op aangeven van De Ketelaere. Club Brugge denderde door en op aangeven van Sobol verscheen De Ketelaere zijn naam nu wel op het scoreformulier. De ploeg van Clement liet niets heel van Zulte-Waregem, dat er in de tweede helft helemaal niet meer aan te pas kwam. Clement gunde Tibo Persyn nog een paar minuten in de slotfase. De huurling van Inter maakte zo zijn debuut voor Blauw-Zwart.

Club kreeg vlak voor tijd nog wel een domper te verwerken. Sobol, die een prima wedstrijd speelde, liep tegen zijn tweede gele en dus een rode kaart aan. Zonde. Onnodig. Het mocht de pret echter niet drukken. Club Brugge kan terugkijken op een sterke wedstrijd. Vooral de tweede helft was indrukwekkend. Op naar volgende week!